09 Φεβρουαρίου, 2014

Αποκριάτικες κατασκευές και παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς





~ κατασκευές ~ 

Σαΐτα ή Ψαλίδα – 
ο χαρταετός των παιδικών μας χρόνων
Η σαΐτα ή αλλιώς ψαλίδα ήταν ο χαρταετός της γειτονιάς των παιδικών μας χρόνων. Ειδικά όταν μας κοβόταν ο χαρταετός ή όταν μπλεκόταν στα σύρματα. Αυτή η κατασκευή το μόνο που κόστιζε ήταν ένα φύλλο από το τετράδιο και λίγη κλωστή ραψίματος. Κάναμε και διαγωνισμούς, ποιος θα φτιάξει την πιο ωραία σαΐτα ή ποιανού θα πάει πιο ψηλά.
Πώς φτιάχνεται μια σαΐτα λοιπόν;

Υλικά:
§  Χαρτί σε σχήμα παραλληλόγραμμου
§  Κλωστή ραψίματος σε κουβαράκι

Οδηγίες
Εμείς κόβαμε το μεσαίο φύλλο του τετραδίου μας, αλλά μπορείτε να επιλέξετε και ένα χαρτί ιλουστρασιόν (γυαλιστερό) πάντα όμως σε σχήμα παραλληλόγραμμου. Το διπλώνουμε στη μέση και κόβουμε το κομμάτι που περισσεύει από το τετράγωνο που δημιουργήσαμε με το δίπλωμα. Δεν το κόβουμε πέρα για πέρα αλλά αφήνουμε ένα κομμάτι και κάνουμε από αυτό την ουρά, κόβοντας  σε σχήμα μαιάνδρου όλο το χαρτί. Αυτή είναι η ουρά μας. Διπλώνουμε  το ένα μέρος το χαρτιού σε τρίγωνο και το ίδιο κάνουμε και με την απέναντι πλευρά και ξαναδιπλώνουμε ώστε να αποκτήσει αεροδυναμικό σχήμα η σαΐτα μας. Κάνουμε ένα μικρό τρυπάκι στην πάνω γωνία του χαρτιού και από εκεί θα περάσουμε την κλωστή για να κρατάμε την σαΐτα μας και να δημιουργήσουμε και τα “ζύγια”. Μετράμε την κλωστή να φτάνει μέχρι την κορυφή της σαΐτα μας και δένουμε εκεί επάνω την υπόλοιπη κλωστή γερά όμως μην σας λυθεί. Κόβουμε ελάχιστα την κορυφή για να μην κάνει “τούμπες” η σαΐτα μας και φύγαμε για ανοιχτό χώρο να την ανεβάσουμε στον ουρανό.
Δες το σχετικό βίντεο:

....................................

Αποκριάτικες μάσκες με φτερά και πούλιες
Φέτος τις Απόκριες, φτιάξτε τις δικές σας εντυπωσιακές, πολύχρωμες μάσκες! Με απλά υλικά και πολλή φαντασία, φτιάξτε αυτή την αποκριάτικη κατασκευή, φορέστε τις δικές σας μάσκες και κλέψτε την παράσταση!


                 

Υλικά
Χαρτόνια σε διάφορα χρώματα
Πούπουλα σε διάφορα χρώματα
Πούλιες σε διάφορα χρώματα
Κόλλα
Ψαλίδι
Πατρόν - εκτυπώστε εδώ
 Στα πατρόν μας θα βρείτε 4 διαφορετικά σχέδια για τις αποκριάτικες μάσκες σας. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο σας αρέσει και να πειραματιστείτε με σχέδια και χρώματα! Εμείς εδώ σας δείχνουμε πώς να φτιάξετε μία μάσκα κόκκινη, σας δίνουμε την τελική εικόνα από δύο ακόμη, αλλά η φαντασία σας μπορεί να δώσει άπειρες αποκριάτικες μάσκες για τις μεταμφιέσεις σας!

1. Χρησιμοποιήστε τα πατρόν για να κόψετε τη μάσκα. Για το εσωτερικό κενό των ματιών, ένας ενήλικας μπορεί να χρησιμοποιήσει κοπίδι για μεγαλύτερη ευκολία.


2. Βάλτε κόλλα γύρω γύρω στη μάσκα και κολλήστε στη μία άκρη χρωματιστά πούπουλα.





3. Στη συνέχεια κολλήστε πούλιες, περιμετρικά στη μάσκα, αλλά και γύρω από τα μάτια.


 4. Στο πίσω μέρος, συρράψτε καλά στα δύο ακριανά σημεία ένα κομμάτι από πλακέ λάστιχο ραπτικής, με μήκος περίπου 20 εκατοστά.

5. Η εντυπωσιακή μάσκα σας είναι έτοιμη! 



Για την πράσινη αυτή μάσκα χρησιμοποιήσαμε χρωματιστά πούπουλα, και γύρω γύρω αντί για πούλιες, σύρμα πίπας. 


Σε αυτή τη φούξια μάσκα, κολλήσαμε σε όλη την επιφάνεια πούλιες για πιο λαμπερό αποτέλεσμα! Προσέξτε, σε αυτή την περίπτωση να συρράψετε το λάστιχο πριν κολλήσετε τις πούλιες.

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

Αποκριάτικη Μάσκα Κλόουν
Φτιάξτε μια διασκεδαστική αποκριάτικη μάσκα κλόουν και φορέστε τη για να καταπλήξετε τους φίλους σας ή στολίστε τη στο σπίτι!
        Υλικά
Χαρτόνια - μπεζ, κόκκινο, μπλε
Πον-πον πορτοκαλί
Σερπαντίνες κίτρινες
Κόλλα
Ψαλίδι



1. Χρησιμοποιήστε το πατρόν και κόψτε το πρόσωπο του κλόουν. Κολλήστε του για μύτη ένα χρωματιστό πον-πον.

2. Κόψτε και κολλήστε το στόμα και το καπέλο του κλόουν, χρησιμοποιώντας το πατρόν.


3. Φτιάξτε τα μαλλιά του κλόουν! Κολλήστε σερπαντίνες γύρω γύρω στο κεφάλι του! 

4. Στο πίσω μέρος, συρράψτε καλά στα δύο ακριανά σημεία ένα κομμάτι από πλακέ λάστιχο ραπτικής, με μήκος περίπου 20 εκατοστά.

5. Η μάσκα του κλόουν είναι έτοιμη!
Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!





Πώς να φτιάξετε ένα καπέλο πειρατή:
Πώς να φτιάξετε τις μάσκες της Μίνυ και του Μίκυ Μάους

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ
Με όπλα την δημιουργικότητα, την φαντασία και υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι μπορείτε να φτιάξετε πρωτότυπες στολές που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια! Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι η χαρά της δημιουργίας δεν συγκρίνεται με τα τυποποιημένα προϊόντα του εμπορίου που κοστίζουν και χαρακτηρίζονται και από έλλειψη πρωτοτυπίας.

Για τα κορίτσια






Για τα αγόρια




















~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Οι Αποκριές φημίζονται για τα τρικούβερτα γλέντια τους. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε κάποια παραδοσιακά τραγούδια που χορεύονταν σε αυτά με πολύ κέφι και περιπαιχτική διάθεση.





«Το μλαρ», Δόμνα Σαμίου



«Ο μπαρμπα-Μαθιός, Δόμνα Σαμίου



«Έλα βρε Χαραλάμπη», Στ. Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Γ. Λύδια



«Αμερσούδα», Σοφία Βέμπο



«Ντιρλαντά», Νίκος Ξυλούρης




ΠΗΓΕΣ
pappanna.wordpress.com
mamakid.gr
infokids.gr
youtube