26 Απριλίου, 2013


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 


Η λέξη Πάσχα προέρχεται από το εβραϊκό « Πισάχ», που έχει κι αυτό τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο. Οι Εβραίοι γιόρταζαν αυτή τη γιορτή με το όνομα «Πεσάχ» σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα.Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα Πάσχα με απόφαση της Α΄ Οικουμενικής συνόδου το 325μ.Χ.

Από τα βυζαντινά χρόνια οι χριστιανοί προετοιμάζονταν από καιρό για τις πασχαλινές γιορτές. Έβαφαν τα σπίτια τους, έστρωναν στο πάτωμα κλαδιά από αρωματικά φυτά όπως: δάφνη, μυρσίνη, δεντρολίβανο, λεμονιά κι έφτιαχναν καινούρια ρούχα, τα λαμπράτικα. Ανήμερα το Πάσχα όλοι αντάλλαζαν δώρα και ασπασμούς κι εύχονταν «Καλό Πάσχα», ενώ τη νύχτα οι δρόμοι και τα σπίτια ήταν φωταγωγημένα.

Σήμερα, την Κυριακή του Πάσχα, όλοι ξεχύνονται στις εξοχές για να σουβλίσουν το αρνί και να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού και τον ερχομό της άνοιξης.

Παλιά στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί το Πάσχα (ήρθε και στην Κρήτη από τους Ρουμελιώτες γαμπρούς), απλά έσφαζαν ένα σφακτό, ρίφι ή αρνί και μ’ αυτό έκαναν διάφορα φαγητά (οφτό, βραστό, κοκκινιστό, αυγολέμονο κ.ά.). Απαραίτητα υπήρχαν στο τραπέζι τα στριφτά μακαρόνια, τα καλιτσούνια, το χλωρό (είδος τυριού) κ.ά.


Η Λαμπρή (Στέλιος Σπεράντσας - Ποιήματα)
Να’ την η λαμπρή με τα λουλούδια,
κόψετε παιδιά την πασχαλιά
κι όλα με χαρές και με τραγούδια
τρέξετε ν᾿ αλλάξωμε φιλιά.
Σήμαντρα γλυκά βαρούν ακόμα
και μοσχοβολούν οι εκκλησιές,
μόσχος τα φιλιά στο κάθε στόμα,
τα φιλιά της άνοιξης δροσιές.
Πάμε να στρωθούμε στο χορτάρι
και τ᾿ αρνί μας ψήνεται σιγά.
Και με της Ανάστασης τη χάρη
φέρτε να τσουγκρίσουμε τ᾿ αυγά.



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ: Κλέφτικο (μπούτι αρνιού στη λαδόκολλα) 

1. Πλένουμε και στραγγίζουμε το μπούτι. 
2. Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 8 τρύπες στο μπούτι και βάζουμε μέσα από μισή σκελίδα σκόρδο και μπόλικο αλατοπίπερο.
3. Τυλίγουμε καλά το μπούτι με μια μια τις λαδόκολλες χωριστά.
4. Δένουμε το πακέτο με σπάγκο, το βάζουμε σ' ένα ταψί και το ψήνουμε στους 160ο C για 4 ώρες.
Διάρκεια: 4 ώρες 



Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΣ: Λαγουδάκια από κάλτσες
 
Υλικά

Θα χρειαστείτε ένα κουτάλι ή ένα χωνί, φακές, μία παιδική κάλτσα, λαστιχάκι, κορδέλα, ψαλίδι, λίγη τσόχα, άσπρα πον πον και κόλλα. 

Οδηγίες:
Για να φτιάξετε το λαγουδάκι σας, πάρτε ένα κουτάλι ή ένα χωνί και γεμίστε μία παιδική κάλτσα με φακές μέχρι λίγο πιο πάνω από την φτέρνα. Κλείστε την κάλτσα σφικτά με λαστιχάκι.
Για να φτιάξετε το κεφάλι και το λαιμό, δέσετε μία κορδέλα γύρω από την κάλτσα ακριβώς κάτω από την φτέρνα.
Χρησιμοποιήστε το ψαλίδι για να κόψετε την άκρη της κάλτσας σε δύο αυτάκια, στρογγυλεύοντας τις άκρες ώστε να έχουν το σωστό σχήμα.
Από κομματάκια τσόχα κόψτε μύτη, μάτια και δόντια. Αν δεν έχετε τσόχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικοποιημένο ύφασμα ή χαρτόνι. Κολλήστε τα στο κεφαλάκι του λαγού. Προσθέστε ένα άσπρο πον πον για ουρίτσα και ό λαγουδάκος είναι έτοιμος να χοροπηδήσει ανάμεσα στα κόκκινα αυγά!