31 Οκτωβρίου, 2012



                                     Φύλλο 1, Φεβρουάριος 2011


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΑΣ

Σ’ αυτό το πρώτο φύλλο της εφημεριδούλας μας θέλουμε να σας συστηθούμε. Ο μπαρμπα-Βιβλίος είναι ένας παλιός μας γνώριμος που κρυβόταν μέσα στα παλιά βιβλία της γλώσσας της Β΄ τάξης. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τα βιβλία και στα γενέθλιά τους τους χάριζε κι από ένα βιβλίο δώρο με μια αφιέρωση. Γι’ αυτό του έδωσαν το όνομα αυτό.
Μπορεί τώρα τα βιβλία να άλλαξαν, αλλά ο φίλος των μικρών παιδιών ξεπετάχτηκε από τις σελίδες των σκονισμένων παλιών βιβλίων κι ήρθε να μοιραστεί μαζί μας τις αγάπες του.
Θα σας ενημερώνει για τα νέα της βιβλιοθήκης μας, θα σας προτείνει βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε για τη δική σας, θα σχεδιάζει μικρούς διαγωνισμούς, θα σας προσφέρει μικρά διαλείμματα χαλάρωσης με σταυρόλεξα, ακροστιχίδες, σπαζοκεφαλιές κ.ά.
Ελπίζουμε να γίνει ένας αγαπημένος φίλος που θα σας κρατάει συντροφιά σε στιγμές χαλάρωσης.
Καλή διασκέδαση μαζί του!

Παιδιά, ξέρετε ότι στις 13 Φεβρουαρίου άνοιξε το Τριώδιο κι άρχισε η Αποκριά, η πιο κεφάτη γιορτή του χρόνου; Είναι ώρα λοιπόν για μεταμφιέσεις, χορό και τραγούδι. Ο Μπαρμπα-Βιβλίος μοιράζεται μαζί σας κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την όμορφη αυτή γιορτή, που πιστεύει ότι πρέπει να γνωρίζετε. Διαβάστε το Λεξικό της Αποκριάς και ύστερα προσπαθήστε να λύσετε την ακροστιχίδα που ακολουθεί!

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

ΤΡΙΩΔΙΟ: Η λέξη Τριώδιο είναι εκκλησιαστικός όρος και αναφέρεται στις τρεις ωδές, δηλαδή στους τρεις ύμνους, που ψέλνονται την περίοδο της Αποκριάς από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Προέρχεται από την παλιότερη ελληνική λέξη Αποκρέα , που είναι σύνθετη από τις λέξεις «από» (που εδώ δείχνει πως κάτι τελειώνει) και κρέας, και σημαίνει περίπου: κρέας τέλος! Αρχικά έτσι ονόμαζαν μόνο την προτελευταία Κυριακή πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, γιατί από την επόμενη μέρα αρχίζει η τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, που δεν τρώμε πια κρέας.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: Κι αυτή η λέξη αναφέρεται στην αποχή από το κρέας, μόνο που προέρχεται από τα λατινικά Carne vale, που σημαίνει «κρέας έχε γεια».
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: Είναι η Πέμπτη που βρίσκεται στη μέση της Αποκριάς. Αυτή τη μέρα που, σύμφωνα με τα ελληνικά έθιμα, ακόμα κι ο πιο φτωχός «θα τσικνίσει στη γωνιά του», δηλαδή θα μυρίσει τσίκνα ψητού κρέατος το σπίτι του.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: Τελειώνοντας η Αποκριά με την τελευταία της Κυριακή, ξημερώνει η Καθαρή Δευτέρα. Τη μέρα αυτή, τον παλιό καιρό, οι νοικοκυρές έπλεναν όλα τα κατσαρολικά και τα πιατικά του σπιτιού, για να τα καθαρίσουν από τα κρέατα και τα λίπη. Κι έτσι ξεκινά η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, γι’αυτό τρώμε τα σαρακοστιανά φαγητά όπως τη λαγάνα, το χαλβά, τα διάφορα θαλασσινά, την ταραμοσαλάτα κ.ά.

ΚΟΥΛΟΥΜΑ: Η λέξη αυτή αναφέρεται στη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Μάλλον προέρχεται από τη λατινική λέξη cumulus, που σημαίνει σωρός ή κορυφή και με αναγραμματισμό σημαίνει τα άφθονα νηστίσιμα και τον πολύ κόσμο που μαζεύεται στην εξοχή για να γιορτάσει.




Λύσε τώρα την ακροστιχίδα της Αποκριάς.

Α  _  _  _  _  _  _

Π  _  _  _  _  _

Ο  _  _  _  _

Κ  _  _  _  _

Ρ  _  _  _  _

Ι  _  _  _  _  _  _  _

Α  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _


1. Από ποια παλιότερη λέξη προέρχεται η λέξη Αποκριά;

2. Ποια μέρα βρίσκεται στη μέση της Αποκριάς;

3. Κάθε μασκαράς έχει το ……….. του.

4. Τι δεν τρώμε τη Σαρακοστή;

5. Οι μασκαράδες φορούν αποκριάτικα ……..

6. Πώς λέμε αλλιώς κάποιον που ντύθηκε ερυθρόδερμος;

7. Πώς λέγεται ο χορός που γίνεται κάθε Αποκριά στο σχολείο μας;       




Ο ΜΠΑΡΜΠΑ-ΒΙΒΛΙΟΣ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ:
  
1. Ο Αρλεκίνος , Ζωρζ Σαρρή, Εκδ. Πατάκη
2. Οι τρεις αποκριάτικες κορδέλες, Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδ. Πατάκη
3. Ο πειρατής Περπερούα και οι δεκαπέντε γόνδολες, Μπίζη Αλεξάνδρα, Εκδ. Πατάκη
4. Η Μαρίλη και η αποκριάτικη φορεσιά, Marlier Marcel, Delahaye Gilbert,Εκδ. Πατάκη

CD ΜΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:

«Τρελό Αποκριάτικο ξεφάντωμα»  Νο 1 & Νο 2

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε με ένα όμορφο αποκριάτικο μακιγιάζ, θα βρείτε πρωτότυπες ιδέες στο βιβλίο:
«Αποκριάτικα πρόσωπα», Συλβέτ Παγκάν, Εκδ. Καστανιώτη

Κι αν σας αρέσουν οι αποκριάτικες κατασκευές, θα βρείτε πολλές ιδέες στο βιβλίο:
«Αποκριάτικες κατασκευές»(με πατρόν) , Μάριον Νταβιντόβσκι, Εκδ. Ντουντούμη



ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Παιδιά, ο Μπαρμπα- Βιβλίος είναι πραγματικά χαρούμενος, γιατί με τη δική σας βοήθεια καταφέραμε να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη μας με καινούρια βιβλία.
Θέλει να ευχαριστήσει πρώτα όλα τα παιδιά που έφεραν από το σπίτι τους παλιά κι αγαπημένα τους βιβλία, για να τα μοιραστούν με τους συμμαθητές τους. Αυτό ήταν κάτι που ανανέωσε σημαντικά τη μικρή μας βιβλιοθήκη.
Πολύ σημαντική όμως θεωρεί την προσπάθεια που κάναμε όλοι μας στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του σχολείου μας, όπου καταφέραμε να μαζέψουμε ένα χρηματικό ποσό ικανό να μας χαρίσει, ανάμεσα στ’ άλλα, ένα αρκετά μεγάλο αριθμό καινούριων βιβλίων.
Έτσι σε λίγες μέρες θα μπορείτε να βρείτε στα ράφια της βιβλιοθήκης νέους τίτλους όχι μόνο ελληνικούς αλλά και ξενόγλωσσους.
Αξίζει σε όλους σας ένα μεγάλο μπράβο, γιατί καταφέρατε να δουλέψετε ομαδικά για ένα κοινό σκοπό και τα καταφέρατε περίφημα.
                                                 


ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΒΟΗΘΟΙ

Όσα παιδιά της Στ΄ τάξης ενδιαφέρονται να μοιράσουν στα παιδιά την εφημεριδούλα της βιβλιοθήκης μας τον επόμενο μήνα, παρακαλούμε να δηλώσουν συμμετοχή στην υπεύθυνη δασκάλα της βιβλιοθήκης.




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ελάτε να στολίσουμε αποκριάτικα τη βιβλιοθήκη μας!
Φτιάξτε μια αποκριάτικη κατασκευή, μια όμορφη αποκριάτικη ζωγραφιά ή ότι άλλο επιθυμείτε και φέρτε το στη μικρή μας βιβλιοθήκη.
Βοηθήστε έτσι να την κάνουμε πιο όμορφη και πιο ενδιαφέρουσα! Η κατασκευή σας μπορεί να είναι και ομαδική από όλη την τάξη σας. 
Περιμένουμε τις δημιουργίες σας με ανυπομονησία!



Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Μικροί μας, φίλοι,
ζωγραφίστε αυτόν τον όμορφο κλόουν με τα πιο όμορφα χρώματα.
Στολίστε το δωμάτιό σας και χαρείτε τη συντροφιά του!
Αν θέλετε, κάντε του μεγέθυνση, βάψτε τον, κολλήστε τον σε χαρτόνι και φτιάξτε μια όμορφη  αποκριάτικη μάσκα!